θα προτείνω μια σειρά από βασικές λύσεις για το μικροπεριβάλλον μας σε δύο κατευθύνσεις:
1.Διαμονή: θέρμανση, ψύξη, μαγείρεμα, καθαριότητα,
2.Μετακίνηση: καύσιμο μεταφορικά μέσα.
Για να πετύχουμε αυτάρκεια σε μεγάλο βαθμό χρειαζόμαστε και πηγές ενέργειας και μηχανήματα που τις αξιοποιούν απροβλημάτιστα και αποδοτικά.
Τέτοιες είναι \οι πηγές ενέργειας που είναι ανανεώσιμες και παράξιμες σε ένα αυτάρκες σπίτι μικρόκοσμο όπως αυτά της Ελληνικής επαρχίας ή κάποιες μονοκατοικίες αστικών κέντρων.
Πρόκειται για μια λύση που προκύπτει με συνδυασμό
1.Ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταικά για φωτισμό, μικροσυσκευές και εργαλεία ,που παράγουμε στο σπίτι μας και συσσωρεύουμε όταν έχουμε ήλιο και φώς.
2.Θερμική ενέργεια από το φως της ημέρας μέσω θερμοσυσσωρευτών τελευταίας γενιάς -ακόμη και για βροχερή μουντή μέρα- για θέρμανση νερού που χρησιμοποιείται άμεσα για μπάνιο, πλύσιμο-καθαριότητα και για θέρμανση του χώρου.
Oι θερμοσυσσωρευτές μοιάζουν με τους ηλιακούς θερμοσίφωνες αλλά η απόδοση τους είναι η μέρα με τη νύχτα.Στη μορφή μοιάζουν πιο πολύ με τα φωτοβολταικά στοιχεία επειδή είναι σε συστοιχίες και χωρίς δοχείο νερού που φέρει ο ηλιακός της φωτογραφίας στο πάνω μέρος του, αφού το νερό συνδέεται με το κεντρικό σύστημα του καλοριφέρ και μπορεί να συνεπικουρείται απο ενεργειακό τζάκι ή καυστήρα βιοντίζελ ξύλου πέλετ. ή απο άλλο σύστημα όπως από ηλεκτρικά σώματα υπέρυθρης ακτινοβολίας.που λειτουργούν άμεσα και οικονομικά με ηλεκτρικό ρεύμα.
Θερμική ενέργεια από ξύλο ή άλλη καύσιμη ύλη -βιοντίζελ, αέριο, οινόπνευμα, λάδι κλπ- για μαγείρεμα και θέρμανση συμπληρωματική
Το καύσιμο και η ενέργεια που αντικαθιστά το πετρέλαιο για λίγο βέβαια -κάποιες δεκαετίες- μέχρι να γίνει η μετάβαση, επειδή μακροπρόθεσμα δεν είναι βιώσιμα- επαρκής λύση είναι το βιοντίζελ που παράγουμε οι ίδιοι στο σπίτι μας μέσω μιας συσκευής όπως αυτή που θα παρουσιάσουμε σήμερα.
Το Ελληνικό νοικοκυριό στην επαρχία είναι ένας αυτάρκης μικρόκοσμος για τούτο είναι βιώσιμος σε κάθε περίπτωση εφόσον απεξαρτηθεί ενεργειακά αλλά και απο κεντρικά συστήματα ύδρευσης και αποχέτευσης.
Θα δούμε πως μπορεί ένας ελαιοκαλλιεργητής δηλαδή το σύνολο των Ελληνικών οικογενειών να παράγει το καύσιμο που καταναλώνει για τις μετακινήσεις του και τις εργασίες του ώστε να είναι αυτάρκης και στο θέμα της μετακίνησης του.
Ενα μέσο αυτοκίνητο χρειάζεται 750 λίτρα καύσιμο για 15000 Χλμ ετησίως με μέση κατανάλωση 5λ/100Χλμ και σε ένα χρόνο ένας καλλιεργητής λαδιού που βγάζει πάνω απο ένα τόνο θεωρείται επαγγελματίας άρα μπορούν να μην αλλάξουν συνήθειες μετακίνησης και ταυτόχρονα να μην ψάχνουν για αγοραστές για το λάδι τους αφού θα το καταναλώνουν οι ίδιοι η τιμή του λαδιού και του πετρελαίου ήδη πλησιάζουν πολύ κοντά και σε λίγο θα είναι πιο ακριβό από το λάδι.Βέβαια αντί να χρησιμοποιεί κανείς ελαιόλαδο πρώτης ποιότητας μπορεί να το ανταλλάσσει με πολλαπλάσιο υποδεέστερης διατροφικής αξίας αλλά ίδιας θερμιδικής απόδοσης σαν καύσιμο.
Εσείς με πόσο παλιό τηγανόλαδο θα αναλλάσατε το φρέσκο παρθένο ελαιόλαδο;
Με τον τρόπο αυτό πολλαπλασιάζεται η δυναμική του παραγόμενου ελαιολάδου θερμιδικά.
Είναι έτσι εφικτό με το ελαιόλαδο της χρονιάς να έχει κανείς αυτάρκεια καυσίμου. αρκεί να βγάζει περι τα 800 λιτρα για καύσιμο και 50 περίπου λίτρα για τρόφιμο που επίσης χρησιμοποιείται για κάυσιμο εφόσον τηγανίσει κανείς με αυτό.
Τα αυτοκίνητα που μπορούν να λειτουργήσουν απροβλημάτιστα με βιοντίζελ είναι τα πετρελαιοκίνητα άρα καλό είναι να προτιμώνται .
Όσο για μοτοσυκλέτες θα υπάρξουν σύντομα στο εμπόριο.Ενα παράδειγμα θα ακολουθήσει πρόκειται για το Dukati Monstrer diesel.
Λειτουργεί ηλεκτρικά χωρίς απόβλητα τοξικά ή άλλα, χρειάζεται παροχή νερού και αποδίδει βιοντίζελ και γλυκερίνη -τη πρώτη ύλη για τα σαπούνια- έτσι τίποτε δεν πάει χαμένο από το έλαιο που εισάγεται και μετατρέπεται αυτόματα σε βιοντίζελ και γλυκερίνη.
Στα πλαίσια αυτής της λογικής της αυτάρκειας θα παρουσιάσουμε κι άλλα προιόντα που σχεδιάζονται από τα λεγόμενα των φρονίμων τα παιδιά που πρίν πεινάσουν μαγειρεύουν....
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου