Σάββατο, 20 Δεκεμβρίου 2008

ΣΧΕΔΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ-προσωπική εμπειρία-Σαν επαγγελματίας σχεδιαστής -βιομηχανικός σχεδιαστής και αρχιτέκτονας εσ.χώρων-σχεδιάζω αντικείμενα και χώρους που όμως προορίζονται για την καθημερινή τους χρήση δηλαδή ζούν μαζί μας.Απο φοιτητής ακόμη μου μπήκε η ιδέα τα αντικείμενα και οι χώροι αλλά και η ζωή μου να υπάγονται σε κάποιες αρχές σχεδιασμού ξεκάθαρες και δοκιμασμένες στο χρόνο.Αυτό σημαίνει ότι όταν κρίνω ή διαπιστώνω ελλείψεις και αδυναμίες να τις αλλάζω κατά βούληση.

Τον τελευταίο καιρό έχω περιέλθει σε τέλμα αφού για αρκετά χρόνια τώρα σχεδιάζω για άλλους με βασικές αρχές πανταχού παρούσες στη ζωή και το έργο μου τις αρχές της διακριτικότητας, της ισορροπίας, της πληρότητας, της σύνδεσης με την παραδοση και την αυθεντικότητα, την ιδιαιτερότητα που προκύπτει απο την ουσία, και εντέλει τη φινέτσα-αρμονία.

Φτάνοντας αισίως στα σαράντα χρόνια υγειής και αρτιμελής σκέφτομαι άν πισωκοιτάζοντας είναι ότι έχω κάνει αυτό που θα ήθελα ή απλά προέκυψε έτσι.
Κάποιες βασικές μου επιλογές τις τήρησα ευλαβικά.Αυτές είναι:

1. Να ακολουθήσω επαγγελματικά τον τομέα που έχει να κάνει με τη δημιουργία και το σχεδιασμό, και οφείλω να πω πως πέρασα από πολλούς τομείς του χώρου αυτού, έκανα τον εικονογράφο-τον γραφίστα , τον αρχιτέκτονα εσωτερικών χώρων, αρχιτέκτονα κήπων, σχεδιαστή κτιρίων επαγγελματικής χρήσης και οικιακής χρήσης, σχεδιαστή επίπλων, σχεδιαστή ειδών υγιεινής πορσελάνης και άλλα. Απο άποψη ποικιλίας και πειραματισμών ούτε κουβέντα είμαι κατα ευχαριστημένος. Από άποψη ποιότητας και εμβάθυνσης εδώ τα πράγματα περιπλέκονται με τη δεύτερη επιλογή μου

2.Να ακολουθήσω ελεύθερο επάγγελμα να είμαι ο ίδιος αυτορρυθμιζόμενος γιατί διαπίστωσα από μικρός την φιλελεύθερη και ανυπότακτη φύση μου.Αυτό σημαίνει ξεκινάμε ελάχιστα πάνω από το μηδέν. Άρα ξεκινάμε με κακά οικονομικά δεδομένα.

3.Θα το παλέψω έχοντας σαν αφετηρία την ιδιαίτερη πατρίδα μου τη Λευκάδα και πελάτες μου τον κόσμο της. Αλλά η Λευκάδα δεν έχει ούτε βιομηχανία ούτε παράδοση με το σχεδιασμό γενικότερα αν και υπάρχει μεγάλη παράδοση με τις τέχνες γενικότερα. Αυτό ήταν και πρόκληση να ξεκινήσει δηλαδή μια παράδοση τέτοιας μορφής τέχνης.

4.Το κοκτέιλ έλλειψη παράδοσης, αυτορρύθμιση, κακά οικονομικά, έλλειψη αντικειμένου για κάποια μέρη της ειδίκευσης μου, έλλειψη συνεργατών και συνεννόησης αλλά και ρουτίνας εργασίας ήταν καταστροφική για την ποιότητα και την ποσότητα που επικεντρώνεται σε ένα τομέα.Με οδήγησαν πολλές φορές να στραφώ εκτός Λευκάδας για να ικανοποιήσω οικονομικά δημιουργικά και οργανωτικά πεδία που τα έβλεπα να στερεύουν.Πήρα λοιπόν την απόφαση να μη με δεσμεύει η έδρα αλλά όπου γης και πατρίς όσον αφορά την δημιουργία. Για τούτο υπήρξαν και κάποιες επιτυχίες.

5.Δεν θα χρησιμοποιήσω τη δουλειά μου απλά σαν βιοποριστικό μέσο αλλά σαν λειτούργημα επομένως θα πρέπει η γνώση να διαχέεται ανεξαρτήτως αν αυτό με συμφέρει επαγγελματικά και οικονομικά.

Στήριξα λοιπόν την πορεία μου σε αυτούς τους άξονες.
το αποτέλεσμα φτάνοντας στο σήμερα να βλέπω ότι έχω περιέλθει σε αδιέξοδο δημιουργικό οικονομικό και το χειρότερο προοπτικών.

Είναι καιρός για σοβαρές αλλαγές.
το γεγονός ότι σαν καλλιτέχνης υπήρξα ολιγαρκής και μέχρι που φυτοζωούσα ορισμένες εποχές προκειμένου να πετύχω να κρατήσω τα βήματα μου εκεί που ήθελα, με έκανε πολύ δυνατό σκληρό και ανθεκτικό, αλλά και με κούρασε επειδή άφησε ένα τεράστιο κενό στη ζωή μου που αφορά την οικογένεια που τόσο ήθελα να κάνω και τα παιδιά που ποτέ δεν ήλθαν στη ζωή και τόσο τα περιμένω.Είναι η προοπτική που δεν βλέπω να έρχεται που με κουράζει περισσότερο από κάθε τι.

Είδα στην πορεία των ετών στις συνεργασίες με ανθρώπους που θέλανε να δημιουργήσουν κάτι, ένα σπίτι, ένα γραφείο, μια συσκευή, ένα προϊόν, ότι κι αν ήταν αυτό, ο ρόλος μου να είναι βοηθητικός συμπληρωματικός δηλαδή συμβουλευτικός κι όχι καθοριστικός και αυτό δεν μου άρεσε.
Μου λείπει λοιπόν η απόλυτη ελευθερία να πράξω και να δημιουργήσω όπως ακριβώς εγώ το θέλω και το μπορώ το κάθε τι, χωρίς να χρειαστεί να εξηγήσω σε κανέναν το γιατί ,το πώς και ότι άλλο...
Στόχος μου η ελεύθερη έκφραση στο σχεδιασμό με εργοδότη εμένα. Αυτό σημαίνει μια βαθιά τομή.Και την έκανα!


Ξεχώρισα το βιοποριστικό στοιχείο με κάτι που το αγαπώ και μου πάει και παράλληλα παρόλο που εξαρτάται πολύ από εξωγενείς παράγοντες περιβαλλοντικούς, καιρικούς, αγοράς, και άλλους όμως όχι από άλλους ανθρώπους, άρα μπορεί να καθοριστεί ακριβώς όπως το θέλω και το μπορώ στο επίπεδο που εξαρτάται από το ανθρωπίνως δυνατό.

Είδα επίσης να μου λείπει η φυσική επαφή με το περιβάλλον και δραστηριότητα στη φύση παρόλο που είμαι στην επαρχία.
Οπότε με τη νέα μου βιοποριστική δραστηριότητα πετυχαίνω και αυτό.
Πρόκειται για τη μελισσοκομία, ήδη πήρα τα πρώτα μου μελίσσια και ετοιμάζω κατάσταση.
Αυτό δεν σημαίνει ότι διαγράφω ότι έκανα μέχρι τώρα απλά θα γίνεται παράλληλα και με μικρότερη προτεραιότητα από πριν που ήταν μονοπώλιο στη ζωή μου.
Θα γίνεται και βέβαια σε επαγγελματικό μεν επίπεδο αλλά με ερασιτεχνική λογική δεν θα εξαρτώμαι από αυτό για να ζήσω όπως θέλω, άρα δεν θα γίνονται συμβιβασμοί περιττοί.

1 σχόλιο:

manos είπε...

γεια σου νικολα !!!!
φτιαξε κιενα μελισσοκομικο μπλογκ μπορεις.
Καλωςορισες στην μελισσοπαρεα.

διαφήμιση

Παρακολούθηση μέσω μηνύματος Follow by Email

ΑΡΧΕΙΟ ΘΕΜΑΤΩΝ

.

.

Ετικέτες

Αυτοκίνητο (21) μοτοσυκλέτα (18) ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ (17) ΕΛΛΗΝΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΣΧΕΔΙΑΣΤΕΣ (13) Ελληνικός σχεδιασμός (13) ΓΛΥΠΤΙΚΗ (9) ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ (9) βιομηχανικοί σχεδιαστές σήμερα (9) ΝΙΚΟΣ ΚΑΒΒΑΔΑΣ (8) βιομηχανικός σχεδιασμός σήμερα (8) ΓΛΥΠΤΙΚΗ ΣΕ ΠΗΛΟ (7) αισθητικοί προβληματισμοί (7) εκθέσεις (7) επικαιρότητα (6) κατασκευές (5) αντικείμενο (4) σύγχρονη τέχνη (4) Βασικό σχέδιο (3) ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΙΧΑΗΛ (3) ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΤΟΙΧΟΥ (3) γραφιστική (3) η τέχνη γενικά (3) στόχοι ζωής (3) σύνθεση (3) 1.Η οργάνωση των Σχεδιαστών (2) ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΟΥΝΔΙΑΣ (2) ΒΙΟΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ (2) ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ (2) Ελληνικότητα (2) ΜΑΡΜΑΡΟΓΛΥΠΤΙΚΗ (2) ΠΙΝ ΑΠ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ (2) ΠΟΔΗΛΑΤΟ (2) αφίσσα (2) διαγωνισμός (2) διακόσμηση (2) ευζωία (2) ιστορία σχεδιασμού (2) μουσείο (2) πολιτισμός (2) προκατσκευασμένα κτίσματα (2) πρόσκληση (2) στύλ (2) χώρος (2) 0.οι στόχοι του ιστολογίου (1) 2.Κώδικας δεοντολογίας Σχεδιαστών (1) 2CV (1) 3.δικαιώματα των Σχεδιαστών (1) 500CC (1) MINI MOTO (1) ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΙΣΣΙΓΟΝΗΣ (1) ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΑΥΛΟΝΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ (1) ΑΣΟΥΚΑ (1) ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ (1) Ανάρτηση Καββαδά (1) ΒΙΛΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (1) ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ (1) ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΟΣ ΣΤΟΚΟΣ ΜΑΤΙΖ (1) ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ (1) ΕΠΟΞΕΙΔΙΚΟ ΔΑΠΕΔΟ (1) ΕΥΡΩΠΗ (1) ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ (1) ΙΤΑΛΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ (1) ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ (1) ΚΑΦΕ ΜΠΑΡ ΤΑΡΑΤΣΑ (1) ΛΑΜΙΝΕΙΤ (1) ΜΙΝΙ ΜΟΤΟ (1) ΜΠΕΡΤΟΝΕ (1) ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ (1) ΝΤΟΥΡΟΣΤΙΚ (1) Νίκος Καββαδάς (1) ΟΡΙΤΣΟΝΤΙ (1) ΠΑΡΘΕΝΩΝΑΣ (1) ΠΑΤΗΤΗ ΤΣΙΜΕΝΤΟΚΟΝΙΑ ΔΑΠΕΔΟΥ (1) ΠΤΥΣΣΟΜΕΝΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ (1) ΣΤΟΥΚΟ ΒΕΝΕΤΣΙΑΝΟ (1) Σχολή σχεδιασμού (1) ΤΕΧΝΗΤΗ ΠΕΤΡΑ (1) ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΔΑΠΕΔΟΥ ΛΑΜΙΝΕΙΤ (1) ΥΓΙΕΙΝΗ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΣΠΙΤΙΟΥ (1) ΦΥΤΑ (1) έπιπλο (1) αστεία (1) ζωγραφική (1) κομικς (1) μνημείο (1) μουσεία (1) περιοδικά σχεδιασμού (1) πληροφορίες χρηστικές (1) σ (1) τεχνολογία (1) φωτογραφική μηχανή (1)

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Ο ΧΟΡΗΓΟΣ

Ο ΧΟΡΗΓΟΣ
κάντε κλίκ στο εικονίδιο

εργαστήρι ΆυλονΣχεδιασμός

εργαστήρι  ΆυλονΣχεδιασμός
βραβείο σχεδιασμού Ζενέτος 92