ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ
Επειδή ακούγεται συχνά και απο πολλούς,οτι στην Ελλάδα δεν μπορούμε να φτιάξουμε,ούτε ξυραφάκια,αρχισα να ψάχνω στο διαδύκτιο και στην βιβλιοθήκη μου,για το τι εχει γίνει απο το 1920,εως και τώρα.
Ενημερωτικά,και για λόγους αρχής,στοιχεία και φωτογραφίες που κατέβηκαν απο το διαδίκτυο,δεν υφίστατο αναγραφή απαγόρευσης χρήσης.
(Στο τέλος του αρθρου,θ αναφερθούν οι πηγές)
Και ας ξεκινήσουμε απο το πρώτο (καταγεγραμμένο) Ελληνικό αυτοκίνητο.
ΤΥΠΟΣ..THEOLOGOU
Ο Νίκος Θεολόγου,μηχανικός αυτοκινήτων στην Αμερική (που βρίσκεται εκεί σαν μετανάστης),επιστρέφει στην Ελλάδα και δημιουργεί την εταιρεία του.
Μεταξύ 1918 και 1920 ,σχεδιάζει και κατασκευάζει,ενα ελαφρύ οχημα,που χρησιμοποιεί κινητήρα μοτοσυκλέτας τύπου PIERCE 750cc.
Ταυτόχρονα αρχίζει την εισαγωγή σασί απο FORD του 1920,και ξεκινά την κατασκευή φορτηγών και λεωφορείων..
Στα μέσα της δεκαετίας του 20 ,αντιμετωπίζει εντονο ανταγωνισμό απο τους «ΤΟΥΡΝΙΚΙΩΤΗ»στην Αθήνα,και την |”BOUHAGIER”στην Πάτρα,που επίσης κατασκευάζουν φορτηγά και λεωφορεία.,και μη αντέχοντας κλείνει.

THEOLOGOU 1919-1920

‘ THEOLOGOU’ 1920----
Εκτός απο την Βιομηχανία / Βιοτεχνία , κατασκευής αμαξωμάτων και μετέπειτα κατασκευής ολοκληρωμένων οχημάτων –Λεωφορεια ,Φορτηγά και αγροτικά μηχανήματα,υπάρχει ακόμα μία προπολεμική (του 1920) καταγραφή για ελληνικής κατασκευής αυτοκίνητου,και αυτό είναι το οχημα του «ΤΑΓΚΑΛΑΚΗ» (κατασκευαστής αμαξωμάτων απο την δεκαετία του 30) το 1937 και ηταν βασισμένο σε μηχανικά μέρη απο D.K.W.

‘’TANGALAKIS – DKW’ 1937
Εδώ θα πρέπει να κάνουμε εναν διαχωρισμό,και να γίνει ξεχωριστή καταγραφή κατασκευαστών αμαξωμάτων (Λεωφορεία – Πούλμαν κλπ)απο τους υπόλοιπους κατασκευαστές.
Πρίν ξεκινήσουμε σ αυτό το ταξίδι,μνήμης για τους παλαιούς και γνωριμίας για τους νεώτερους,θα πρέπει να θυμηθούμε και να καταλάβουμε ορισμένες καταστάσεις που επικρατούσαν οχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σ ολο τον κόσμο τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια..
Για γεωπολιτικούς λόγους,θα επικεντρωθούμε στον χώρο της Ευρώπης.
Η Ευρώπη που μετά απο εναν πόλεμο,προσπαθεί να γιατρέψει τις πληγές της και να ξανασταθεί στα πόδια της.,μιά Ευρώπη ομως που ασχετα αν υπήρξαν νικητές και ηττημένοι,ολοι είχαν προβλήματα με ¨
1.-Κατεστραμμένη οικονομία
2.-Κατεστραμμένη Βιομηχανία-Κτιριακό-Εργαλειακό εξοπλισμό
3.-Ανυπαρξία πρωτογεννών πρώτων υλών
4.-Μικρές ποσότητες καύσιμης υλης,και με τεράστιο κόστος οι υπάρχουσες
5.-Ελάχιστο εξειδικευμένο επιστημονικό-εργατικό προσωπικό
Εάν θα πρέπει να εστιάσουμε ακόμα περισσότερο στην αυτοκινητοβιομηχανία,εκεί επικράτησε το χάος.Κύριοι και σοβαροί κατασκευαστές υπήρχαν προπολεμικά στην Αγγλία,(που για τις ανάγκες του πολέμου,οσοι είχαν επιβιώσει απο τους βομβαρδισμούς,παρήγαγαν ΜΟΝΟ πολεμικές μηχανες)στην Γαλλία(που μετά την γρήγορη κατάληψή της απο τους Γερμανούς αλλαξε την παραγωγή της και εξυπηρετούσε μόνο την Γερμανική πολεμική μηχανή),στην Ιταλία που υπέστη στα τέλη του πολέμου καταστροφές τόσο απο τις συμμαχικές δυνάμεις,οσο και απο τους Γερμανούς),και τέλος στην Γερμανία –που κατ εμέ ηταν και ο κύριος κατασκευαστής-.Εκεί αντιμετωπίσθηκε σωρεία προβλημάτων μεταπολεμικά.Πρώτον πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες είχαν αλλάξει το προιόν παραγωγής(λόγω αναγκών πολέμου),δεύτερον μετα τους μαζικούς συμμαχικούς βομβαρδισμούς ελάχιστα εργοστάσια σώθηκαν κια αυτό γιατί επρεπε να σωθούν για λόγους που φαίνονται στον τρίτο λόγο) και τρίτον ολόκληρα εργοστάσια΄΄η ολόκληρος εργαλειακός/μηχανολογικός/σχεδιαστικός μαζί με τους τεχνίτες,εξοπλισμός , μετανάστευσαν σε αλλες χώρες.Παράδειγμα,Ολόκληρο το εργοστάσιο της OPEL,μετακόμισε στην Ρωσία,και εκεί φτιάχτηκαν τα πρώτα Μόσκοβιτς. (Προσοχή, εδώ δεν εξετάζουμε αν κάποιος εκανε σωστές ή λάθος κινήσεις.Απλή καταγραφή γεγονότων και οσο το δυνατόν πιο αξιόπιστη)
Αρχίζει λοιπόν η σχεδίαση και η κατασκευή των πρώτων Ευρωπαικών αυτοκινήτων.
ΕΠΙΔΙΩΞΗ 1.-Απλή σχεδίαση,ωστε να είναι φθηνή κατασκευή,σε υπάρχουσες
-διασωθείσες εγκαταστάσεις,και με σχετικά ανειδίκευτο εργατοτε- - -χνικό προσωπικό
-.- 2.-Χρήση υπαρχουσων πρώτων υλών
.-. 3.-Κινητήρες οικονομικοί
Αποτέλεσμα αυτών των σχεδιαστικών επιδειώξεων ,ηταν η σχεδίαση και κατασκευή μικρών –οικονομικών-απλών επιβατηγών οχημάτων,με χρήση υπαρχόντων εξαρτημάτων (MESSERSCHMITT,οπου χρησιμοποιούσε καλύπτρα αεροπλάνου για πόρτα,αλουμίνιο απο αεροπλάνα για αμάξωμα,και κινητήρα απο μοτοποδήλατο)-ΗΕΙNKEL-FULDAMOBILκλπ.
ΦΩΤΟ Μέσσερμιτ –Χένκελ και Φούλνταμομπιλ
Μεγάλες παραδοσιακές εταιρείες οπως OPEL-MERCEDES-DKW,αργησαν να επαναεκκινήσουν σχεδίαση-παραγωγή,και οταν ακόμα ξεκίνησαν το κόστος κτήσης ηταν μεγάλο.
Απο την αλλη πλευρά η ανάγκη υπαρξης αυτοκινήτων εργαλείων (οπως φορτηγά-αγροτικά-μεταφορικά και αλλα)ηταν μεγάλη, και χωρίς τον περιορισμό του ογκου και της οικονομίας καυσίμου .Αναγκαία ομως ηταν η σχεδίαση να ηταν απλή και φθηνή.
-- Πάνω σε αυτές τις απλές σχεδιάσεις ξεκινάνε και βασίζονται και οι πρώτες Ελληνικές κατασκευές αυτοκίνησης.-
Στην αρχή,Ελληνας κατασκευαστής θεωρείται αυτός που εχει την δυνατότητα την λογική,την τεχνική την μικροοικονομική και τον χώρο,ωστε να κλέψει ιδέες,να βρεί διάφορα υπάρχοντα υλικά να τα παντρέψει ολα μαζί ,και να φτιάξει κάτι που μερικές φορές ανταποκρινόταν στις ανάγκες του.
Ο Χρόνος περνάει,καινούργιες τακτικές αντιγράφονται (πολλές φορές ανακαλύπτονται )καινούργια υλικά ερχονται στην χώρα,οι νόμοι ξεκαθαρίζουν τι μπορεί να επιτραπεί,και ετσι αρχίζουν να εμφανίζονται και οι πρώτοι ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ . Φτιάχνονται χώροι,αγοράζονται μηχανήματα,προσλαμβάνονται τεχνίτες,ακόμα και σχεδιαστές,αγοράζονται καινούργιες μηχανές ή μερικοί ανακατασκευάζουν και ακόμα μερικοί αλλοι κατασκευάζουν μηχανές
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν την καταγραφή-απογραφή
Για να μην γίνει κουραστική η ανάγνωση,σε σύντομα μεταξύ τους διαστήματα θα σας ανεβάζω απο μερικούς κατασκευαστές,με αντίστοιχες φωτογραφίες.