Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου 2010

ΕΕ: Η αμοιβαία αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων
Όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη εντείνεται η συζήτηση για την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων με βάση την οδηγία 36/2005. Η Ελλάδα είναι ένα από τα πέντε κράτη-μέλη που δεν την εφαρμόζουν.

Με κοινή ερώτηση προς την Κομισιόν επτά ευρωβουλευτές έδωσαν την αφορμή για μία συζήτηση σχετικά με την «αμοιβαία αναγνώριση» στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο Γερμανός ευρωβουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών Αντρέας Σβαμπ επισημαίνει ότι τα προβλήματα δεν οφείλονται μόνο στο περίπλοκο νομικό πλαίσιο: «Πολλές επαγγελματικές κατηγορίες θέλουν να ορίζουν οι ίδιες τις προϋποθέσεις εισόδου στο επάγγελμα για να διατηρούν τα κεκτημένα τους και αυτή η έλλειψη διαφάνειας προφανώς επηρεάζει τους εργαζόμενους από άλλα κράτη-μέλη», δηλώνει ο Γερμανός ευρωβουλευτής. «Βέβαια, δεν είναι κάτι που προέκυψε τώρα με την οικονομική κρίση. Ο προστατευτισμός αυτός υπήρχε και προηγουμένως και προδίδει μία συντεχνιακή αντίληψη για την οικονομία...» Οι ευρωβουλευτές ζητούν από την Κομισιόν να ασκήσει πιέσεις για άμεση εφαρμογή σε όλα τα κράτη-μέλη. «Νομίζω ότι πρέπει να ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στα κράτη-μέλη για να τηρήσουν όσα έχουν συνυπογράψει στο Συμβούλιο Υπουργών», λέει ο Κλάους Σβαμπ στην Deutsche Welle. «Η Ελλάδα, όπως και όλα τα κράτη-μέλη, μας είχε υποσχεθεί ότι θα υιοθετήσει την οδηγία μέχρι το 2006. Σήμερα διαπιστώνουμε ότι δεν την έχει υιοθετήσει».

Απούσα στη συζήτηση η Ελλάδα Ο Γερμανός ευρωβουλευτής Andreas Schwab

Ο Γερμανός ευρωβουλευτής Andreas Schwab

Δυστυχώς η Ελλάδα ήταν απούσα από τη συζήτηση για την «αμοιβαία αναγνώριση» στο Στρασβούργο. Το παρόν έδωσε πάντως ο Κύπριος ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Κυριάκος Τριανταφυλλίδης, ο οποίος συνυπογράφει την επερώτηση και, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της Deutsche Welle, υποστηρίζει ότι η Κύπρος δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα που υπάρχουν στην Ελλάδα με την αναγνώριση πτυχίων από κολλέγια ή πανεπιστήμια του εξωτερικού: «Στην Κύπρο τα ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι ένας σχετικά νέος θεσμός και επομένως έχει προηγηθεί το νομοθετικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα εργάζονται, το οποίο νομοθετικό πλαίσιο έλαβε υπόψη το κοινοτικό δίκαιο. Ως εκ τούτου οι τίτλοι, τους οποίους εκδίδουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, με εξαίρεση μερικές ιδιάζουσες περιπτώσεις, είναι αναγνωρισμένοι και δεν έχουμε το ίδιο πρόβλημα που ενδεχομένως υπάρχει στην Ελλάδα» Παρά τις όποιες διαφωνίες του κομμουνιστικού ΑΚΕΛ, ο Κύπριος πολιτικός, ο οποίος συμμετέχει στην επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών του Ευρωκοινοβουλίου, κρίνει απαραίτητη την άμεση εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας. «Εμείς πιστεύουμε σαν Επιτροπή ότι για να ολοκληρωθεί η εσωτερική αγορά, παρά τις όποιες διαφωνίες σαν Αριστερά έχουμε με αυτό το ζήτημα, πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχει μεταφορά του κοινοτικού δικαίου στα κράτη-μέλη. Διαφορετικά το όλο ζήτημα θα πάσχει», τονίζει ο Κύπριος ευρωβουλευτής.

Υποχρέωση η γρήγορη αναγνώριση

Συζήτηση στο ευρωκοινοβούλιο

Συζήτηση στο ευρωκοινοβούλιο

Για την Ελλάδα το μεγαλύτερο «αγκάθι» παραμένει το πρόβλημα των κολεγίων, για το οποίο αναμένεται νέα νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Παιδείας. Αλλά υπάρχει και ένα ευρύτερο ζήτημα, καθώς δεν αναγνωρίζονται άμεσα και αυτονόητα τίτλοι σπουδών από το εξωτερικό, ακόμα και αν προέρχονται από ευρωπαϊκά πανεπιστήμια εγνωσμένης αξίας. Το σχόλιο από τον Γερμανό ευρωβουλευτή Αντρέας Σβαμπ : «Κατά τη γνώμη μου αυτό είναι απαράδεκτο. Δεν υπάρχει αντικειμενικός λόγος να αρνείται κανείς την αναγνώριση τίτλων από ευρωπαϊκά πανεπιστήμια εκτός Ελλάδας. Η γενική αρχή είναι ότι κάθε κράτος-μέλος πρέπει να αναγνωρίζει τίτλους σπουδών από άλλο κράτος-μέλος και μάλιστα με την ταχύτερη δυνατή διαδικασία. Για πολλούς Ευρωπαίους, ολόκληρη η σταδιοδρομία τους εξαρτάται από αυτήν την αναγνώριση. Σήμερα υπάρχουν για παράδειγμα νοσοκομειακοί γιατροί, που δουλεύουν με πλήρες ωράριο, αλλά παίρνουν μόνο τα 2/3 του κανονικού μισθού, γιατί η διοίκηση του νοσοκομείου ισχυρίζεται ότι δεν δικαιούνται περισσότερα με βάση τους τίτλους σπουδών που διαθέτουν. Πρέπει να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους».

Γιάννης Παπαδημητρίου, Στρασβούργο

Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου

Ελληνική Ντόετσεβελε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

διαφήμιση

Παρακολούθηση μέσω μηνύματος Follow by Email

ΑΡΧΕΙΟ ΘΕΜΑΤΩΝ

.

.

Ετικέτες

Αυτοκίνητο (21) μοτοσυκλέτα (18) ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ (17) ΕΛΛΗΝΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΣΧΕΔΙΑΣΤΕΣ (13) Ελληνικός σχεδιασμός (13) ΓΛΥΠΤΙΚΗ (9) ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ (9) βιομηχανικοί σχεδιαστές σήμερα (9) ΝΙΚΟΣ ΚΑΒΒΑΔΑΣ (8) βιομηχανικός σχεδιασμός σήμερα (8) ΓΛΥΠΤΙΚΗ ΣΕ ΠΗΛΟ (7) αισθητικοί προβληματισμοί (7) εκθέσεις (7) επικαιρότητα (6) κατασκευές (5) αντικείμενο (4) σύγχρονη τέχνη (4) Βασικό σχέδιο (3) ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΙΧΑΗΛ (3) ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΤΟΙΧΟΥ (3) γραφιστική (3) η τέχνη γενικά (3) στόχοι ζωής (3) σύνθεση (3) 1.Η οργάνωση των Σχεδιαστών (2) ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΟΥΝΔΙΑΣ (2) ΒΙΟΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ (2) ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ (2) Ελληνικότητα (2) ΜΑΡΜΑΡΟΓΛΥΠΤΙΚΗ (2) ΠΙΝ ΑΠ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ (2) ΠΟΔΗΛΑΤΟ (2) αφίσσα (2) διαγωνισμός (2) διακόσμηση (2) ευζωία (2) ιστορία σχεδιασμού (2) μουσείο (2) πολιτισμός (2) προκατσκευασμένα κτίσματα (2) πρόσκληση (2) στύλ (2) χώρος (2) 0.οι στόχοι του ιστολογίου (1) 2.Κώδικας δεοντολογίας Σχεδιαστών (1) 2CV (1) 3.δικαιώματα των Σχεδιαστών (1) 500CC (1) MINI MOTO (1) ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΙΣΣΙΓΟΝΗΣ (1) ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΑΥΛΟΝΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ (1) ΑΣΟΥΚΑ (1) ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ (1) Ανάρτηση Καββαδά (1) ΒΙΛΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (1) ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ (1) ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΟΣ ΣΤΟΚΟΣ ΜΑΤΙΖ (1) ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ (1) ΕΠΟΞΕΙΔΙΚΟ ΔΑΠΕΔΟ (1) ΕΥΡΩΠΗ (1) ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ (1) ΙΤΑΛΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ (1) ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ (1) ΚΑΦΕ ΜΠΑΡ ΤΑΡΑΤΣΑ (1) ΛΑΜΙΝΕΙΤ (1) ΜΙΝΙ ΜΟΤΟ (1) ΜΠΕΡΤΟΝΕ (1) ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ (1) ΝΤΟΥΡΟΣΤΙΚ (1) Νίκος Καββαδάς (1) ΟΡΙΤΣΟΝΤΙ (1) ΠΑΡΘΕΝΩΝΑΣ (1) ΠΑΤΗΤΗ ΤΣΙΜΕΝΤΟΚΟΝΙΑ ΔΑΠΕΔΟΥ (1) ΠΤΥΣΣΟΜΕΝΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ (1) ΣΤΟΥΚΟ ΒΕΝΕΤΣΙΑΝΟ (1) Σχολή σχεδιασμού (1) ΤΕΧΝΗΤΗ ΠΕΤΡΑ (1) ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΔΑΠΕΔΟΥ ΛΑΜΙΝΕΙΤ (1) ΥΓΙΕΙΝΗ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΣΠΙΤΙΟΥ (1) ΦΥΤΑ (1) έπιπλο (1) αστεία (1) ζωγραφική (1) κομικς (1) μνημείο (1) μουσεία (1) περιοδικά σχεδιασμού (1) πληροφορίες χρηστικές (1) σ (1) τεχνολογία (1) φωτογραφική μηχανή (1)

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Ο ΧΟΡΗΓΟΣ

Ο ΧΟΡΗΓΟΣ
κάντε κλίκ στο εικονίδιο

εργαστήρι ΆυλονΣχεδιασμός

εργαστήρι  ΆυλονΣχεδιασμός
βραβείο σχεδιασμού Ζενέτος 92