Η Σχολή Βακαλό ιδρύθηκε το 1958 από τον σκηνογράφο και ζωγράφο Γιώργο Βακαλό, την ποιήτρια και τεχνοκριτικό Ελένη Βακαλό, τον ζωγράφο Παναγιώτη Τέτση (αργότερα Πρύτανη της Α.Σ.Κ.Τ. και Ακαδημαϊκό), και τον εκδότη του περιοδικού Ζυγός και ιδρυτή της πρώτης ομώνυμης γκαλερί Φραντζή Φραντζεσκάκη, με σκοπό να καλύψει το κενό που υπήρχε στη χώρα μας στην εκπαίδευση στις εφαρμοσμένες εικαστικές τέχνες.
Η εκπαίδευση την οποία προσφέρει η Σχολή Βακαλό είναι εξ αρχής προσανατολισμένη στη διάπλαση δημιουργών designers και όχι απλών εκτελεστών σχεδιαστών, γι’ αυτό επιδιώκει αφενός την άρτια τεχνική και επαγγελματική κατάρτιση των σπουδαστών, αφετέρου την ανάπτυξη της πνευματικής τους προσωπικότητας. Είναι ακριβώς η επίτευξη αυτού του διπλού στόχου που διασφαλίζει τη δυνατότητα μιας διακεκριμένης σταδιοδρομίας στην έρευνα και τη δημιουργική σύνθεση.
Η Σχολή Βακαλό παρέχει ένα ολοκληρωμένο τριετές πρόγραμμα σπουδών στο Design με δύο ειδικεύσεις: τις Γραφιστικές Εφαρμογές ( graphic design ) και την Αρχιτεκτονική Εσωτερικού Χώρου ( interior design ).
Εδραιωμένο στο κύρος και την παράδοση της Σχολής, αλλά και υπεύθυνα ανταποκρινόμενο στις σύγχρονες συνθήκες και απαιτήσεις, το πρόγραμμα αυτό είναι διεθνώς αναγνωρισμένο, και επικυρώνεται με την απονομή του πλήρους και διακεκριμένου πανεπιστημιακού τίτλου Bachelor of Arts (Honours) in Design από το κρατικό βρετανικό Πανεπιστήμιο του Derby.
Συγχρόνως, απαντώντας στο αίτημα παροχής περαιτέρω εξειδικευμένων γνώσεων, η Σχολή λειτουργεί μεταπτυχιακά τμήματα, τα οποία απονέμουν τον – επίσης επικυρωμένο από το Πανεπιστήμιο του Derby – επίσημο τίτλο Master of Arts in Design, με δύο ειδικεύσεις: Visual Communication & Interactive Media και Interior Architectural Design.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Σχολής είναι διαρθρωμένο πάνω στην προοπτική της παροχής ολοκληρωμένης παιδείας για την ανάδειξη και ανάπτυξη των δυνατοτήτων των σπουδαστών, τόσο από την άποψη της δημιουργίας και της σύνθεσης όσο και από την άποψη της κριτικής και της ανάλυσης. Η οργάνωση και η ύλη των διδασκόμενων αντικειμένων αποσκοπεί στην άρτια επαγγελματική κατάρτιση σε συνδυασμό, πάντα, με την ανάπτυξη της πνευματικής προσωπικότητας των σπουδαστών, και αντικατοπτρίζει τη συνεχή ανανέωση και προσαρμογή, τους σύγχρονους τεχνικούς, μορφολογικούς, επαγγελματικούς και εκπαιδευτικούς προσανατολισμούς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου