Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2008

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΕΧΝΗ;



ΆΡΘΡΟ 2

Τι είναι τέχνη;

Καθημερινά χρησιμοποιούμε λέξεις που το νόημα τους δεν είναι απολύτως ξεκάθαρο και αποκρυσταλλωμένο.
Έτσι προκαλείται σύγχυση γιατί άλλα καταλαβαίνει ο ένας και άλλα ο άλλος.
Όμως δεν προοδεύει η γνώση μας στο κάθε τέτοιο ζήτημα αν δεν προσπαθούμε να το ξεκαθαρίσουμε λίγο περισσότερο κάθε φορά.

Η λέξη τέχνη είναι μια από τις έννοιες ,που δεν είναι δυνατό από τη φύση τους να αποκρυσταλλωθούν και να είναι απολύτως ξεκάθαρες στο μυαλό μας.
Συμβαίνει αυτό επειδή περιγράφει μιά κατάσταση που αλλάζει και η οποία ακριβώς επειδή περιέχει την αλλαγή και την εξέλιξη ,δύσκολα μπορεί να οριστεί με επάρκεια και ακρίβεια.

Παρ'όλες τις πραγματικές δυσκολίες που προκύπτουν, υπάρχει περιθώριο καλυτέρευσης: να κάνουμε συλλογή των κυριότερων χαρακτηριστικών και φαινομένων που διαμορφώνουν την κατάσταση αυτή και έτσι να της καθορίσουμε μια ταυτότητα-ορισμό που αν και λειψή μας βοηθά να την ξεχωρίσουμε απο άλλες καταστάσεις που έχουν ομοιότητες.

''ΟΝΟΜΑΤΩΝ ΕΠΙΣΚΕΨΙΣ ΑΡΧΗ ΣΟΦΙΑΣ'' έλεγε ο Αριστοτέλης, ακολουθώντας αυτή την άποψη θα καλύψουμε πρώτα τη βασική ανάγκη να μιλάμε και να καταλαβαίνουμε τα ίδια πράγματα.

Αυτό το ξεκαθάρισμα καταγράφουν οι δημιουργοί των λεξικών και των εγκυκλοπαιδειών, όπου αρχικά θα πρέπει να προστρέξουμε, για να δούμε τι στοιχεία έχουν ήδη συλλέξει και καταγράψει , τα οποία θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν στην προσπάθεια μας.

Στο ερώτημα -τι είναι τέχνη;- δίνουν τις εξής απαντήσεις:

"τέχνη, η[<αρχαία λέξη:τέχνη, προέρχεται απο το ρήμα τεκείν-τίκτω=γεννάω>]
1.η ικανότητα, η επιδεξιότητα στην εκτέλεση κάποιου χειρωνακτικού έργου, το επάγγελμα.
2.κάθε εμπειρία και γνώση που προέρχεται απο την άσκηση αυτού του έργου.
3.γενικά η ικανότητα, η επιδεξιότητα, η μαστοριά.
4.το τέχνασμα, το εφεύρημα, το τερτίπι, η πονηριά.
5.η δημιουργία έργων που απευθύνονται στην ευαισθησία ή στον ψυχικό κόσμο του ατόμου, στο αίσθημα του ωραίου.
6.η τεχνική που χρησιμοποιείται στη δημιουργία αυτών των έργων.
7.''καλές τέχνες''κοινή ονομασία που έχουν η ζωγραφική, η γλυπτική, η αρχιτεκτονική, η διακοσμητική, η λογοτεχνία, η μουσική , το θέατρο, ο κινηματογράφος[...]
-από το λεξικό ''Παιδεία, πρότυπο λεξικό της νέας Ελληνικής , εκδόσεις Σταφυλίδη, Αθήνα 1979''-

Μετά από έρευνα μιάς σειράς ορισμών για την τέχνη σας παραθέτω τα προσωπικά συμπεράσματα μου:

Τέχνη λοιπόν νομίζω ότι είναι η δημιουργική δραστηριότητα του ανθρώπου με την οποία μέσα απο την ελεύθερη διερέυνηση των αξιών, που σχετίζονται με την ομορφιά και το ωραίο στη ζωή, ικανοποιεί την ανάγκη του να γοητεύει και να γοητεύεται, να ενθουσιάζει και να ενθουσιάζεται, να διδάσκει και να διδάσκεται, να καλυτερεύει τη ζωή του και των άλλων συγκινώντας.
Οι στόχοι αυτής της δραστηριότητας είναι πολλοί όπως και τα μέσα και οι τρόποι και οι διαθέσεις.
Όμως τα βασικά στοιχεία είναι πάντοτε παρόντα:Δημιουργία, έκφραση συναισθημάτων και ιδεών, ενθουσιασμός, συγκίνηση, γοητεία, ελευθερία, επιδεξιότητα, διδαχή-παιχνίδι-πειραματισμός, ομορφιά-ιδιαιτερότητα, ζωή με συγκινήσεις και ευαισθησία-ψυχαγωγία.

Η τέχνη λοιπόν είναι ένας τρόπος να ζούμε καλύτερα την καθημερινότητα μας.

Ισχύει αυτό που λένε ,ότι δηλαδή αποτελεί μια απο τις παραμέτρους μιας ισορροπημένης και αρμονικής καθημερινότητας ακριβώς επειδή μπορεί να προσφέρει ακόμη και στον φτωχότερο των ανθρώπων μια διέξοδο ελευθερίας και ψυχικής ανάτασης μια διασκέδαση=σκόρπισμα των καθημερινών σκοτούρων του.
Οπως έλεγε ο σοφός Δημόκριτος ΖΩΗ ΑΝΕΟΡΤΑΣΤΟΣ ΜΑΚΡΑ ΟΔΟΣ ΑΠΑΝΔΟΧΕΥΤΟΣ
[δηλαδή ζωή χωρίς γιορτή, μεγάλο ταξίδι χωρίς πανδοχείο-ξεκούραση-]

Μπορούμε να δούμε ότι η τέχνη ξεκινά σαν μια προσπάθεια να γίνουν καλύτερα τα πράγματα δίνοντας μεγαλύτερη βαρύτητα σε αυτό που πράττει κανείς και απο άποψη ομορφιάς αρμονίας σε όλες τις αισθήσεις μας σωματικές -όραση, ακοή,όσφρηση, γευση, αφή-και ψυχικές, εδώ υπεισέρχεται και πνευματικότητα στην τέχνη.

Ένα ταπεινό παράδειγμα το φαγητό: είναι μια υπόθεση καθημερινή όπου η τέχνη υπεισέρχεται στη ζωή μας[θα έχουν ένσταση μερικοί αλλά δεν είναι και κακό να διαφωνούμε] και που ίσως εξασκούμε και συμμετέχουμε με μεγαλύτερη ευχαρίστηση,

Μπορεί να πεί κανείς ότι το κακομαγειρεμένο φαγητό ή το κακοσερβιρισμένο γεύμα αντιπαρατίθεται στο καλομαγειρεμένο γεύμα όπως το άτεχνο στο έντεχνο σε οποιοδήποτε τομέα δραστηριότητας.

Η διαφορά που βρίσκεται;
Νομίζω στην προσοχή και την ικανότητα αρχικά και αν ψάξει κανείς θα καταλήξει πολύ παραπέρα.

Έχει μια γενικότερη χροιά η έννοια τέχνη, νομίζω ότι η τέχνη είναι εξελικτική πορεία επιλογών και δοκιμών αιώνων, των μεθόδων που δίνουν περισσότερη και ικανότερη συγκίνηση σε μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων.
Υπο αυτή τη λογική ''οι καλές τέχνες''ή Τέχνη αποτελεί απλά ένα μέρος: το άνθος ίσως, αλλά όχι τομόνο μέρος όπου υπάρχουν τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τις λεγόμενες''καλές τέχνες''
Ας μου συγχωρεθεί απο τους συναδέλφους... η αποκαθήλωση όμως μέσα απο τη δουλειά μας βλέπουμε καθημερινά ότι είναι πολύ περισσότερο καλλιτέχνης καποιος που δεν δηλώνει ότι είναι, απο πολλούς άλλους που αυτοαποκαλούνται.

Να λαβουμε υπόψη ότι οι Καλλιτέχνες που εφτιαξαν την Ακρόπολη των Αθηνών δήλωναν πρωτομάστορες και δεν είναι τυχαίο που θέλοντας έστω και αστειευόμενοι να δώσουμε σε κάποιον τεχνίτη αξία , τον αποκαλούμε ''καλλιτέχνη''.

Συμπέρασμα: σπουδάστε την τέχνη της ζωής και θα βρείτε και τις καλές τέχνες εκεί σαν κορωνίδα της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

διαφήμιση

ΑΡΧΕΙΟ ΘΕΜΑΤΩΝ

.

.

Ετικέτες

Αυτοκίνητο (21) μοτοσυκλέτα (18) ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ (17) ΕΛΛΗΝΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΣΧΕΔΙΑΣΤΕΣ (13) Ελληνικός σχεδιασμός (13) ΓΛΥΠΤΙΚΗ (9) ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ (9) βιομηχανικοί σχεδιαστές σήμερα (9) ΝΙΚΟΣ ΚΑΒΒΑΔΑΣ (8) βιομηχανικός σχεδιασμός σήμερα (8) ΓΛΥΠΤΙΚΗ ΣΕ ΠΗΛΟ (7) αισθητικοί προβληματισμοί (7) εκθέσεις (7) επικαιρότητα (6) κατασκευές (5) αντικείμενο (4) σύγχρονη τέχνη (4) Βασικό σχέδιο (3) ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΙΧΑΗΛ (3) ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΤΟΙΧΟΥ (3) γραφιστική (3) η τέχνη γενικά (3) στόχοι ζωής (3) σύνθεση (3) 1.Η οργάνωση των Σχεδιαστών (2) ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΟΥΝΔΙΑΣ (2) ΒΙΟΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ (2) ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ (2) Ελληνικότητα (2) ΜΑΡΜΑΡΟΓΛΥΠΤΙΚΗ (2) ΠΙΝ ΑΠ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ (2) ΠΟΔΗΛΑΤΟ (2) αφίσσα (2) διαγωνισμός (2) διακόσμηση (2) ευζωία (2) ιστορία σχεδιασμού (2) μουσείο (2) πολιτισμός (2) προκατσκευασμένα κτίσματα (2) πρόσκληση (2) στύλ (2) χώρος (2) 0.οι στόχοι του ιστολογίου (1) 2.Κώδικας δεοντολογίας Σχεδιαστών (1) 2CV (1) 3.δικαιώματα των Σχεδιαστών (1) 500CC (1) MINI MOTO (1) ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΙΣΣΙΓΟΝΗΣ (1) ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΑΥΛΟΝΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ (1) ΑΣΟΥΚΑ (1) ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ (1) Ανάρτηση Καββαδά (1) ΒΙΛΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (1) ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ (1) ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΟΣ ΣΤΟΚΟΣ ΜΑΤΙΖ (1) ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ (1) ΕΠΟΞΕΙΔΙΚΟ ΔΑΠΕΔΟ (1) ΕΥΡΩΠΗ (1) ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ (1) ΙΤΑΛΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ (1) ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ (1) ΚΑΦΕ ΜΠΑΡ ΤΑΡΑΤΣΑ (1) ΛΑΜΙΝΕΙΤ (1) ΜΙΝΙ ΜΟΤΟ (1) ΜΠΕΡΤΟΝΕ (1) ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ (1) ΝΤΟΥΡΟΣΤΙΚ (1) Νίκος Καββαδάς (1) ΟΡΙΤΣΟΝΤΙ (1) ΠΑΡΘΕΝΩΝΑΣ (1) ΠΑΤΗΤΗ ΤΣΙΜΕΝΤΟΚΟΝΙΑ ΔΑΠΕΔΟΥ (1) ΠΤΥΣΣΟΜΕΝΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ (1) ΣΤΟΥΚΟ ΒΕΝΕΤΣΙΑΝΟ (1) Σχολή σχεδιασμού (1) ΤΕΧΝΗΤΗ ΠΕΤΡΑ (1) ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΔΑΠΕΔΟΥ ΛΑΜΙΝΕΙΤ (1) ΥΓΙΕΙΝΗ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΣΠΙΤΙΟΥ (1) ΦΥΤΑ (1) έπιπλο (1) αστεία (1) ζωγραφική (1) κομικς (1) μνημείο (1) μουσεία (1) περιοδικά σχεδιασμού (1) πληροφορίες χρηστικές (1) σ (1) τεχνολογία (1) φωτογραφική μηχανή (1)

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Ο ΧΟΡΗΓΟΣ

Ο ΧΟΡΗΓΟΣ
κάντε κλίκ στο εικονίδιο

εργαστήρι ΆυλονΣχεδιασμός

εργαστήρι  ΆυλονΣχεδιασμός
βραβείο σχεδιασμού Ζενέτος 92